понеделник, 3 март 2014 г.

Сурово сушено филе в подправки


За първи път видях тези мезета при Пепи, след това ги мернах и при Ванката - запретнах ръкави и мисля, че се справих доста добре като за начинаеща.... :)

Необходими продукти:

1 бр. контрафиле
сол
червен пипер, черен пипер, кимион, чубрица

Приготвяне:

Почистете рибицата/ бонфилето хубаво от мазнината. Сложете го в съд и обилно го покрийте със сол. Оставете така за 1 денонощие. 

След това го измийте хубаво от солта, намажете го с подправките, от единия край прекарайте връв и го сложете на проветриво място. 





След около 2 седмици филето е готово. Съхранява се в хладилник, увито в хартиен плик.






Друг вариант е да сушите филето върху скара в хладилник - в хартиен плик, на който правите малки отвори, за да "диша" месото. В този случай сушенето отнема около 3 седмици.

Наздраве!


2 коментара:

  1. Как можах да попадна тук рано сутринта :)
    Чудесно е мезето, Танче!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване