За първи път видях тези мезета при Пепи, след това ги мернах и при Ванката - запретнах ръкави и мисля, че се справих доста добре като за начинаеща.... :)
Необходими продукти:
1 бр. контрафиле
сол
червен пипер, черен пипер, кимион, чубрица
Приготвяне:
Почистете рибицата/ бонфилето хубаво от мазнината. Сложете го в съд и обилно го покрийте със сол. Оставете така за 1 денонощие.
След това го измийте хубаво от солта, намажете го с подправките, от единия край прекарайте връв и го сложете на проветриво място.
След около 2 седмици филето е готово. Съхранява се в хладилник, увито в хартиен плик.
Друг вариант е да сушите филето върху скара в хладилник - в хартиен плик, на който правите малки отвори, за да "диша" месото. В този случай сушенето отнема около 3 седмици.
Наздраве!
Как можах да попадна тук рано сутринта :)
ОтговорИзтриванеЧудесно е мезето, Танче!
Хубава неделя!
Рано пиле, рано пие... нали? :)
Изтриване