събота, 5 април 2014 г.

Лазаня със сос Болонезе







Необходими продукти:

1 кутия (500 гр.) кори за лазаня без варене
600 гр. мляно месо
1 глава лук
2 буркана (около 1400 грама) смлени домати
Сол, черен пипер, кимион, щипка канела и босилек на вкус

За сос Бешамел:
30 мл. Зехтин
150 гр. Масло
2-3 с.л. брашно
1 литър прясно мляко

Между слоевете:
200 гр. настърган кашкавал
200 гр. пушено топено сирене 

Най-отгоре още 150 гр. Кашкавал

Лукът се нарязва на ситно и заедно със соса от доматите се задушава леко. Добавя се мляното месо и се разбърква хубаво, подправя се подправките на вкус и се оставя да се сгъсти.
В друг съд се приготвя млечно соса Бешамел като се смесват зехтина и маслото на бавен огън, добавя се брашното с енергично бъркане и след това бавно се налива млякото при непрекъснато бъркане. Когато сместа започне да ври, котлонът се изключва. 
Корите се редят в тава, като се почва с ред кори, отгоре от доматения сос с мляното месо, върху него сос Бешамел и така до приключване на продуктите, като се завършва с кори, покрити само със
 сос Бешамел
Пече на около 180 градуса около 40 минути.
Поръсва се с кашкавала за отгоре (последните 150 гр. от продуктите по-горе) и се пече още около 7-8 минути докато кашкавала придобие приятен загар.
Сервира се нарязана на парчета.












Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар