неделя, 30 март 2014 г.

Картофен пай с праз и гъби

Този пай е вариация на рецептата за Картофено руло с обвивка от лозови листа



Продукти: 
1/2 буркан стерилизирани лозови листа
300 гр. Кашкавал
1 с.л. царевичен грис

За картофената смес:
1.5 кг. Картофи
3 яйца
Около 50 мл. Зехтин 
Сол, черен пипер и чубрица на вкус
1 стрък ситно нарязан праз-лук

За плънката:

300 гр. гъби
200 гр. Сирене
2-3 с.л. домашна едросмляна лютеница
Начин на приготвяне:
Картофите се сваряват, обелват и намачкват с преса или вилица. 
Към тях се прибавят яйцата, зехтина, праз-лука (ако има ;)) и подправките и хубаво се омесват.

Огнеупорна тава се намазнява, облепя се с лозови листа.
Половината от картофената смес се разпределя равномерно върху лозовите листа. Нареждат се предварително задушените гъби, сиренето и лютеницата . 




Другата половина от картофената смес се разпределя върху плънката. Краищата на лозовите листа се завиват навътре. 




Най-отгоре се поръсва с царевичния грис и се нарежда кашкавалът, предварително нарязан на лентички.




Пече се на около 180-190 градуса около 30-40 минути.





Сервира се нарязан на парчета с дебелина около 2-3 см.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар